Житен Пост Февруари 2023

Преди около 10 дни по предложение на сестра ми и с участието на майка ми, тримата направихме житния пост на Учителя. Споделям някои от наблюденията ми, които биха ми били от полза в бъдеще, а може би биха били в полза и на някой друг.

В началото мислех да не участвам, но в последствие си казах що пък не. Би било интересно да се самонаблюдавам и да видя какви заключения могат да ми изкочат по време на поста.
Най-накратко в рамките на 10 дни човек яде само жито, ябълки и орехи. И пие вода.

Най-простата “рецепта” – сварено жито и ябълки +(бонус – стафиди)

Едно от най-важните заключения, до които достигнахме беше важността да се правят различни “ястия” от комбинацията жито, ябълки и орехи. В моя случай ядох и стафиди. Тъй като съм фен на ашурето и си казах, що пък да не ям ашуре 10 дена. ; Д
Благодарение на тези вариации на ястия, “очакването”, че на следващия ден ще ядеш същото се разреди. На пръв поглед “разликите” между отделните “рецепти” – дали ще е варено или печено примерно, не са толкова големи, но когато си на пети-шести ден от поста се радваш дори на най-малките вариации. ; )

Една от вариациите – печени ябълки с накиснато и леко сварено жито + накиснати стафиди.

Другите заключения са по-скоро на базата на моят лайфстайл, а те са:

  • Ако трябва да се занимаваш с по-мисловно ориентирана дейност фокусът е по-труден, по-скоро не можеш да го задържиш за достатъчно дълго време, за да разрешиш даденият проблем; Креативните задачи отнемат повече време и като цяло си по-разсеян.
  • тежката физическа дейност/ трениране с тежести те изморява повече и чувстваш глада по-силен след това.
  • интуицията става по-ясно видима и усетима, по-лесно се практикуват техники от езотеричен характер;
  • чувстваш, че си по-лек и имаш повече “лека” енергия; обратното когато си по-сит чувстваш, че си по-статичен, по-стабилен;
  • Може би е по-лесно е да си наясно какво харесваш и какво искаш, но и фокусът върху какво не харесваш и какво ти пречи в дългосрочен и краткосрочен план е по-явен. Разбира се всичко е условно. Всеки има своите усещания, тъй че човек е добре да следва един от съветите на Дон Мигел: “Подлагай всичко под съмнение”/ “Не приемай всичко за чиста монета”.
    Или най-малкото прокарай го през собствената си призма и опит и тогава реши дали е за теб или не.
  • Може би съм отслабнал с няколко килограма; Не съм се мерил преди и след, тъй като фокусът на “експеримента” беше в друга насока за мен.

Като цяло телесното и психическо пречистване е на доста добро ниво и го препоръчвам за всеки, който се чувства готов да опита.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s