Метод, който би помогнал при лекуване от рак и може би и на други заболявания.

Преди около месец направих видео за една неправителствена организация, която помага на хора,
които са болни от рак да преминат по-леко през лечението и в последствие да се върнат и по-бързо към нормалния си начин на живот преди болестта.

Използвайки техни видео и текстови материали, целта беше да се направи 45 минутно видео, в което учени и доктори излагат научни доказателства, които са събрали на базата на месеци и може би дори години наблюдение върху пациенти с ракови заболявания и на пациенти, които се възстанояват след рак. На английски език е и съм го прикачил като връзка в статията.

Видеото е доста подробно или може би на мен така ми се струва, но реших, че би могло да помогне на някой, който се намира в такова здравословно състояние.

Тъмно синята линия(Prehab) показва, че ако човек се занимава със спорт е по-близко до здравословното си състояние по време на терапията и преди заболяването, докато светлосинята линия(no prehab) показва какво е състонието на човек, който не тренира.

Лекарите и учените споменават, че когато човек болен от рак се е занимавал преди, по време и след ракова терапия със спорт, шансът за по-леко протичане и възстановяване от болестта расте.
Излагат различни варианти на лечение и степени на натоварване в зависимост от състоянието на пациента.

След като завърших проекта си направих следното заключение, че може би чисто превантивно, ако човек тренира по-често аеробен тип спорт – бягане, плуване, каране на колело + 1-2 пъти на седмица силова тренировка – тежести/ лостове, тогава има шанс да си поддържа здравето достатъчно добро. Ако си вдигне пулса за 30-40 минути два пъти в седмицата би било полезно.

Бих завършил с това, че в крайна сметка каквито и превантивни действия да се предприемат няма гаранция, че това би помогнало, но все пак може би е стъпка в правилната посока.

Пожелавам ви да сте живи и здрави и до скоро.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s