Стъкленият трон – Сара Дж. Маас

Запознайте се със Селена Сардотиен.

Красива. Смъртоносна.

Осъдена на величие. 

Бях силно зажаднял за някой нов интересен и увлекателно написан фентъзи роман, тъй като в последно време ми е трудно да избягам от впечатлението, че почти всичко, което излиза е претупано и добре забравено старо, украсено с една нова красива картинка за корица.

Реших да обиколя по разните квартални книжарници и да потърся стари преоценени книги на английски и френски с надеждата да открия нещо ново. Или по-скоро нещо старо, което просто не ми е попадало до сега. Барем си поупражня езиците.
Най-доброто, което открих бяха изпомачкани и захабени издания на “Шарп”. Поредица, която беше популярна 90те и ранните 00. Дори сериал имаше по книгите, а може би обратното.

Почти бях изгубил надежда докато една моя приятелка сподели, че е започнала да чете книга на американската авторка Сара Дж. Маас.
Никога не я бях чувал.
Казах си защо пък не, може би ще е интересно четиво.
За щастие имаше нейни книги в читанката, дръпнах първата книга от поредицата Стъкленият Трон и започнах да чета.

Историята започва когато наемната убийца Селена Сардотиен е захвърлена да работи в мините на Ендовър, Кралство Адарлан, защото е била заловена по “неясни обстоятелства” от приближени на краля на Адарлан войници. Кралят предлага на Селена да стане негов шампион и да убива противници на империята в рамките на 4 години, но разбира се преди това трябва да победи останалите състезатели. Ако победи тя ще разполага с права на почти свободен гражданин докато някой ден не спечели свободата си напълно. От тук общо взето започва книгата и свършва моят преразказ.
Честно казано книгата надмина очакванията ми. Много приятно и бързо се чете, без излишни описания.
Авторката набляга силно на взаимоотношенята между главните персонажи, но не прекалено, за да не се превърне в поредната сапунена опера.
Имаше някои моменти, които не ми допаднаха, чисто като решения, които главната героиня взе, но в крайна сметка голямата история, конспирацията, интригите в кралския двор, магическите способности и същества, които се навъртат в катакомбите под замъка са нещата, които ме карат да продължавам да чета с интерес.

Това е за сега, ако някой има впечатления от други нейни книги или подобни фентъзи романи може да драсне някой ред.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s