Космически залог – Дрейк Вато

“Никой не каза нищо. Мълчаха. Мислеха. Аз ги гледах. Дори Толедов бе склонил глава, пресмятащ въможните изходи.

Ето ги тук, всички сегашни важни клечки, опитващи се да поберат в ограничените си от деградация умове, мащабите на съдбоносни избори. Можех само да ги съжалявам.Често забравях, че аз съм една от малкото живи реликви от време, когато дума като култура, образование, естетика и морал са имали някакво смислено значение. Забравях, че за родените след Войната животът се изчерпваше предимно с оцеляването. За тях цивилизацията е нищо повече от ток и течаща вода в тоалетната. Те не знаят какво е стремеж към съвършенство. Не знаят какво е достижение на знанието.

А тук се е събрал върхът на това осакатено общество, тънещо в порутения мрак на бившия си просперитет. Връх, който макар едва-едва, все пак мъждука и проявява качествата, които винаги са били определящи прогреса.”

Това е един цитат от книгата, която си купих тези дни от Сиела. Счупих стереотипа в главата си, че няма нищо интересно за четене – вечната мисъл, че всичко вече е измислено беше победена най-накрая (поне в някакъв аспект) от книгата Космически Залог. Исках да е книга, която е излязла в последните години, защото ми омръзна да се тиражират стари заглавия, но с нови корици…

Книгата е до колкото разбирам от 2016, доста жива, много се зарибих нищо, че чета по 1 час на ден ; Д. Малко прилича на филм подобен на лудият макс – дистопия, стрелба, гранати, снаряди, танкове, бронетранспортьори, извъмземни раси (но не толкова силно застъпени като Стар Трек поредиците), готини персонажи и не напоследно място Окупатори, Роботи- Сайкрони, които набюдават и пазят всеки дръзнал да оспори тоталитаристичният режим на управление на планетата. Synthwave, neo noirsh feeling като цяло. Всеки българин може да се впише идеално в описанието. : Д

Любопитен факт, е че и самият писател е българин подвизаващ се под псведонима Дрейк Вато. Намерих и едно негово интервю, което ще шерна и тук.

https://www.fantasylarpcenter.com/books/529-drake-vato-interview

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s