Kill la Kill: Satsuki vs Ryuko

Преди години благодарение на тази сцена успях да осъзная, че част от уранението зад себеопознаването лежи в това човек да се приемЕ такъв кактъвто е. Нарочно съм написал приемЕ, защото способността човек да се променЯ си остава в сила. Но е важно да не се бунтува срещу сегашното си аз. Много източни мисли говорят за същото, но част от силата на изкуството и в частност филмите и музиката,  е че то е като жива икона, която отваря очите по уникален начин и… освен това го намирам за по-интересно ; D от това да стоя и да медитирам часове над камъка…

magnificient.jpg
Сатсуки: “Невероятно!”

В сцената става въпрос за битката между Директкорката на академия Ханужи – Сатсуки и новопристигналата ученичка Рюко. В следващите редове ще ви покажа колко силно авторите, илюстраторите и целият екип, който стои зад анимето, успяват да внушат идеята зад промяната и това, че тя води винаги до добро и до по-голямо добро.

Ще направя малко уточнение, че в анимето има специални униформи, които увеличават силата на всеки, който ги използва. Различните униформи дават различни бонуси. Истината, е че авторите така са представили нещата, че най-силните униформи са много оскъдни и едва едва прикриват женските красоти.

Сатсуки вкусва истинската сила зад опитомяването на нейния супер костюм изричайки думите:

“Невероятно!”

Може би е добре да спомена тук, че Сатсуки е крайно войнствена натура, която е безкомпромисна, амбициозна и преследва целите си с мотото: “целта оправдава средставата”. Но отвъд строгата външност и суровите и спартански принципи тя е добронамерена и има скрити мотиви, поради които е такава каквато изглежда, че е, а именно безкрупулна узурпаторка и тиранин, който управлява училището с железен юмрук.

this is the power of a godrobe.jpg
“Това е истинската сила на Униформата!”

Истината, е че за да може човек да бъде истински лидер, той трябва да може да се самоизследва и да се саморегулира. Да може да се саморазрушава и да се самоизгражда на мига. Да може да управлява както поривите на сърцето си, така и да бъде перфектен стратег разчитайки на блестяща мисъл и остър ум. Това е и част от причината тя да увладява много бързо умението зад носенето на специалната униформа. Или на човешки език преведено: за да може човек да се учи по-бързо трябва да е способен да се адаптира към всяка промяна, а това става като знае и търси точно на какво ниво е без да се самосъжалява или да е твърде суров към себе си.

yet to put on.jpg
Рюко: “Умирам от притеснение, какво искаш още ??”

На горната снимка е Рюко, която за момента не печели в битката, и с горната реплика изразява, своето притеснение, че се излага на показ и това е непристойно и неморално и ненормално… Не е обществено прието и е против всякакви норми. Тъй като характерът на Рюко до голяма степен е движен от емоцията, тази “негативна” емоция – да се показва полу-гола я поставя зад невидима преграда. Преградата на съзнанието, която ти казва, че ще си изритан от обществото, ако си различен и ако нарушаваш моралните му норми.

SatsukiDedication.jpg
Сатсуки: “Фактът, че обществото се срами от голота, и това, че ти си зависима от тях, е самото доказателство за това колко ограничена си !”

Репликите на Сатсуки са повече от ясни. Ако човек преследва истински своите цели и иска да е оптимално отдаден на каузата си, то той няма какво да крие. Няма от какво да се притеснява.

“If it means fulfilling my ambitions, I, Kiryuuin Satsuki,

will show neither shame nor hesitation, even if i should bare my breasts

for all the world to see!”

“My actions are utterly pure!”

След тези реплики Рюко е като препарирана, защото те са самата истина. Благодарение на своята приятелка Мако, която изкача от нищото в рещаващия момент, : Д, Рюко осъзнава, че досега е грешала, като се е срамила от себе си носейки униформата.

needtogetnaked.jpg
“Най-накрая разбрах.”

Рюко осъзнава, че истинската сила лежи зад това да приеме голотата. Това е път към това, човек да спре да мисли за себе си и за това как ще бъде приет от обществото.

Музиката и снимката горе, в която Рюко е изправена със стиснат юмрук едновременно показват как тя се е пренаписала, но едновременно ми внушават и на мен, че за да може човек да бъде истински себе си, той трябва да приеме бъдеща болка, несъгласие, неодобрение, присмеха или неразбирането от обществото. По този начин човек може да остане сам със себе си и да напредва по-бързо. Разбира се за разлика от аниметата, винаги натиска на обществото съществува малко или много, но дори така, е важно човек просто да знае за тази идея или мисъл. С времето тя се превръща в нагласа или дори част от лайфстайла ни.

TheRealYouSenketsu.jpg
“Усещам истинската сила! “

В горната сцена човек вижда как Рюко изпитва истинския потенциал зад униформата си. А аз се чувствам освободен от старото си аз пълно със задръжки и поробено на норми, които са просто част от рамката на обществото, но дали някой ги спазва? Дали има някой сред всичката тази сива маса, който да застане отпред и да защити идеята зад не-голотата?  Има разбира се… ;Д но това не е част от анализа ми днес. Важното е човек да вярва в себе си и в каузата, за която се бори или целта, която преследва.

finalBattle.jpg
Истински сблъсък има когато силата е изравнена.

След осъзнаването на Рюко и вкусването на пълния потенциал зад нейната униформа, Сатсуки е щастлива най-сетне да влезе в предизвикателна битка. Това е и част от якото пътешествие на разума и сърцето: когато човек е наясно със себе си нищо не го спира да се бори с обновени сили срещу света и да се стреми да постигне мечтите си. Сблъсъци винаги ще има, но те са там, за да ни направят истински силни личности.

Извод,който мога да направя, е че според мен, неизменна стъпка към себеосъвършенстването е човек да се приема такъв какъвто е и усъзнавайки го, да продължи да гони мечтите и целите си.  Истината, е че е трудно човек да поддържа постоянна осъзнатост за себе си, но с времето всичко се постига.

Благодаря за вниманието.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s