Gurren Lagann: Няма невъзможни неща!

В аниме средите има два типа хора – хора, които гледат анимета и хора, които гледат Гурен Лаган анимета. ; ) Силата на Гурен Лаган се крие в това, че ми напомня, че мечтите, целите, чувствата между хората, отдадеността ни към красотата на света, както към най-простичките неща така и към най-големите ни амбции, всичко това е живо и няма да умре пред силата на реалността. И всички анимета, които умеят да ми го, буквално, изкрещят в лицето са именно аниметата, на които се възхищавам.

Историята се върти около един не толкова различен или оригинален сюжет: спасяването на света и на галактиката от мистериозна раса. Но начинът, по който е поднесен на зрителя е уникален. По-удрящи реплики никъде другаде не съм срещал, по-живи сблъсъци между герои и антигерои, всеки един въоръжен не просто със сила, ами със причини и аргументации защо и в какво вярват. Анимето е изпълнено с драматични обрати и епични схватки прехвърлящи най-смелите ви очаквания. С една дума анимето е не просто поредната занимавка за деня, то е произведение на изкуството или masterpiece. Както и да е стига толкова хвалби. Оставям на вас да прецените дали си заслужава.

Днес реших да изкоментирам сцена от епизод 4, в която нашите герои – Камина, Симон и всички хора, които живеят на повърхността се изправят в една от решаващите битки – тази срещу Вирал – командир, от неизвестна фракция, която се “грижи” хората да биват систематично избивани.

far east theater commander viral.jpg
Вирал

Сцената започва от мига, в който Камина търси храна и най-ненадейно попада на командир Вирал.

Персонажът Вирал има излъчване на хладнокръвен убиец, добре премерени движения както и философия, която го кара да изглежда безпогрешен, надменен, арогантен и високопарен.

Когато се изправя срещу Камина той очаква един и същ развой: този, в който противника му подвива опашка и се опитва да спаси с всички средства “жалкият” си живот. Но остава изненадан при реакцията на Камина, който от своя страна му показва, че е истински мъж, който никога не бяга от предизвикателства, от трудности и от на пръв поглед непобедими противници.

longsword2.jpg
Камина демонстрира истинки дух

Вирал: “YOU are not getting away!”

Камина: “Who’s running? don’t insult me!
Who the hell do you think i am?
I’m Kamina of Team Gurren!
Parrents use my name to get children to behave!”

Може би е добре да кажа няколко думи и за Камина. Той е странна птица или човек, който живее по своите собствени правила, без значение колко налудничеви и нелогично свързани да са те. Това разбира се е перфектната предпоставка да бъде черната овца в стадото и не случайно е възприеман като безделник, мечтател, празнодумец, бунтар…

С всеки следващ епизод човек разбира малко по-малко колко силен и харизматичен персонаж е той. За мен Камина е олицетворение на безкрайната воля за живот, на позитивизъм и непреклонна борбеност. Нагласата, с която живее ме вдъхновява, защото за него няма невъзможни неща, ако имаш вяра всичко можеш да постигнеш. А това да имаш вяра е въпрос на избор и е винаги на една ръка разстояние.

Въпреки всичко Камина вярва в невъзмонжото, но личните му способности и умения не са чак толкова развити. Виждаме това в кратката схватка, която имат с Вирал. Навреме се появява Симон въоръжен със своят гънмен= робот.

Тук ще спомена в няколко изречения историята и характера на Симон. И той като Камина живее в малко и бедно подземно село където това да копаеш е начин да се разширява селото и да се намират изгубени технологии, които да помагат за прогреса на малкото общество, което едвам свързва двата края. Самият Симон е тихо срамежливо момче с чувствителна натура. Той истински обича копането не заради наградата, която получават всички копачи – екстра порция храна, ами заради преживяването и заради това, че може да се докосне до малките съкровища, които тънят някаде там в коридорите на пещерата. Симон е олицетворение на отдадеността, с която човек живее живота, оценявайки малките неща и радвайки се на всекидневните щастия, които ни заобикалят.

Не случайно цялото аниме се върти около уникалното приятелство на тези млади хора. Единият символизиращ страстта, волята и вярата, а другият отдадеността, търпението, усета и чувствеността. Това е и формулата, срещу която никой противник не може да устои. Това се вижда и в следващата сцена, която е адски силна.

ratherThanFleeing.jpg
Камина срещу Вирал

Вирал: “If nothing else, i compliment you on waiting here rather than fleeing human.”

С тази реплика виждаме, че Вирал отдава някаква минимална форма на респект към своя опонент Камина. Това е достойно за респект, защото въпреки че Вирал смята хората за буболечки, той е впечатлен от куражът на човек дръзнал да се опълчи на “непобедима” сила като Вирал.

Отвъд анимето Вирал от части символизира реалността, която ми подхвърля много трудности и за пореден път те се опитват да ме опресират, деморализират, обезверят…

Но точно затова и това аниме е много силно, защото се водят не просто между силни противници, ами срещу противници зад чиято сила се крият невероятни причини и аргументи, които ги подкрепят. От тях и аз самият черпя както вдъхновение, така и намирам отговори на въпроси от живота.

Камина: “And i compliment you on not running or hiding, you sorta-human, sorta-animal freak.”

Супер надъхващото в тази реплика и в стойката на Камина и неговият робот, е че той по никакъв начин не е морално сломен пред вида на обективно доминиращият го противников робот – Вирал. Напротив думите, които казва звучат толкова абсурдно, че човек може само да се преклони пред невероятната вяра и борбеност, които дефинират живота на Камина.

ViralsRobot.jpg
Доминиращият робот на Вирал

От стойката на Вирал си личи, тоталното превъзходство и самочувствие, което той демонстира.Той самият е трениран до съвършенство боец, който има право да се почувства над нещата. Но и той ми дава ценен урок, че човек рискува да се заблуди за силата си и да пожъне загуба на “бойното поле ” на живота.

kamina's greeth teeths.jpg
Камина не се предава никога !

В следващите няколко кадъра ставаме свидетели на битката между Камина и Вирал и очевидното превъзходство на Вирал. Въпреки, че Камина дава всичко от себе си, той не е завършен боец като Вирал и без своят брат по оръжие шансовете не са на негова страна.

Виждаме Йоко, която се опитва да убеди Симон да се бори, защото, ако не се намеси Камина ще умре. Тъй като той никога не се предава и винаги се бори до край, защото това е част от неговата философия. А ако човек разруши собствените си принципи той би изневерил на това, в което вярва.

 

Йоко: “See it
He keeps getting up. Again and again!
Until you show up, he’ll do it as many times as it takes.”

watch-you-die-is-even-worse
Симон се надъхва да помогне на своя приятел Камина

Симон: “I’m scared. I’m so scared. I can’t stand it.
But the thought of standing by and watching you die is even worse!”

С тези реплики Симон показва, че е адски изплашен, защото не вярва в собствните си възможности както и силата на противника практически го обезоръжава. Но това да изгуби своят най-добър приятел би било немислимо, затова и той преодолява страха си и се влиза в битка, в която е заложено всичко.

greendefence.jpg
Вирал безмислостно атакува…

Тук за пръв път ставаме свидетели на истинската сила, която спи във всеки човек – спиралната сила. Тя е обединение между вярата  в собствните ни възможности, надеждата за по-добро утре, любовта между хората, между приятелите и далечен поглед към силата, която лежи някаде там…

theycombinedWOW.jpg
Изумлението на Вирал пред вида на тотално новия робот пред него – Гурен Лаган

Обединението между двамата е симвл на обединението между две крайности – страст, вяра, непримиримост, безкрайна воля и от друга страна любов към всичко, отдаденост към красотата и към простотата в нещата.

 

вирал.jpg

Тук е много яко, човек да наблюдава смаяният Вирал, който до преди секунди е владял ситуацията на 99% и в последния момент всичко се обръща с главата на долу. Всеки негов удар е контриран от по-силен, всяка негова реакция е предвидена.

youwillneverunderstand.jpg

Камина: “You’ll never understand as long as you live.”

С тази реплика Камина отговаря на Вирал, че тъй като е неспособен да обича, да вярва, да мечтае и, че по-скоро се опитва да нагнетява, да тъпче и мачка хората, затова той никога няма да разбере тайната зад супер силата. Обединението на човешките души, на личностите ни е това, което винаги ще накланя везните. И това се вижда в погледа и силата, с която Камина го казва.
thatsensibleside.jpg

Накрая сцената свършва с това как Вирал все пак е достатъчно трениран поне да избяга.

И тук виждаме защо Камина вярва истински в Симон – заради неговата чувствителна натура. Защото интуицията и чувствителността винаги ще водят пред силата лишена от висш смисъл и амбицията. Причината, е че колкото по-интуитивен е човек толкова повече разбира всичко около себе си. Тоест Симон притежава невероятен усет, който му помага да излезе победител в много ситуации дори без да го е предвидил.

Тази сцена е символ на непрестанната битка между воля и емоции, между логика и интуиция. И анимето до последните си епизоди проследява тази битка, но разгръщайки я до колосални и епични сблъсъци между нашите герои и мистериозната раса, която доминира в цялата галактика.

Накрая ще спомена като обобщение, че в това аниме съм си закодирал най-силните мотивации. Именно защото и то като в наща реалност, поставя хората, приятелството и любовта на прага на войната и на битката за личността така както и в реалността, в която живеем често избираме дали да жертваме себе си и собствените си емоции или да зачеркнем някой или нещо, за да ги спасим.

Но това аниме ми напомня, че каквито и трудности да изкочат пред мен винаги приятелството, вярата и идеалът ще водят. А дори да забравям понякога затова, знам, къде да ги потърся.

Благодаря ви за вниманието.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s