Eureka 7: “Don’t beg for it. Earn it. Then it will be granted to you.”

Накратко става въпрос за това как любовта те кара да правиш луди  и глупави неща : D. Анимето разказва историята на младия Рентон Търстон, момче с амбиция, желание и мечта да стане много добър sky скейтър, но живее в малък западащ град клонящ към нулеви перспективи.

Eureka Seven 01.png

Историята на анимето е много заплетена и поставя на карта бъдещето на света, но е разказана през погледа на нехайния, но мечтателен Рентон и на мистериозната Еурека. Но да не забравя и цветущият екипаж на Gekkostate, от който съм научил отново много уроци.

Днес ще ви представя една много кратка, но много силна сцена тази, в която вярата на Рентон е подложена на изпитание.
Както обикновено японското майсторство отново си личи –  минавайки през емоционалното озвучаване на героите, музиката, вдъхновяващите реплики и живота, който струи от тази сцена както и от много други.

Сцената е от епизод 2. В епизод 1 нашите приятели са изправени пред изненадваща атака и на Рентон е поверена задачата да достави специална модифицирана част за робота, който загадъчното момиче Еурека управлява.
Но за да се добере до него той трябва да повярва в собствените си възможности и на това, което е разбрал от баща си и от сестра си.

podobre da ne me4tae6.jpg
На гроба на бащата на Рентон

Началото на епизода започва с далечна ретроспекция от живота на Рентон.
Баща му е загинал като герой спасявайки света и всички са го забравили.
Това е мнението на дядото на Рентон. Той смята, че всеки човек,
който следва мечтата си умира, за да спаси тези, които нямат куражът да го сторят за себе си.
В известна степен дядото на Рентон е прав, но нима хората не съществуват, за да мечтаят ? ; )
Дядо му е от части олицетвоение на всеки човек, който е имал мечти, но е осъзнал, че те не водят до щастие, не и по сигурен път.
В следващите епизоди ще видите, че всъщност и дядото вярва в мечтите, но е един от многото хора, които “трябва” да се примирят за доброто на близките си. Дали не прилича твърде много на самите нас ? ; )
С едно изречение, човек, който не мечтае е достатъчно щастлив с насъщния, но пък ако мечтае той не просто съществува и не просто оцелява, той живее истински.

Малко след сцената с дядото, сестрата на Рентон се приближава до него и му казва, че въпреки думите на стария тя вярва, че този, който преследва мечтите си ще ги види реализирани рано или късно. И думите и буквално означават:

“Don’t beg for it, earn it. Then it will be granted to you.”
“Не се моли, бори се. Тогава ще ти бъде дадено.”

DontBeg.jpg
Рентон пропада

След ретроспективната сцената направо се фокусирам върху момента, в който Рентон си е повярвал сляпо, че може да лети, но пада в пропаста и тогава си спомня думите на сестра му.
Тъй като мечтата му е да помогне на момичето и не просто да лети за кеф, той буквално излиза от кожата си, забравя за личните си цели и за егото си. Затова и му се дава, защото мисли за Еурека и за нейната сигурност.
Поне това е мойта интерпетация, защо успява да полети, но дори да е грешна от обективна гледна точка, за мен е по-важно, не толкова каква е истината, а погледа в очите му, силата, с която казва “АЗ МОГА ДА ЛЕТЯ”.
След подобни думи и аз самият мога да повярвам, че съм способен да постигна мечтите и целите си.

leaderwaitIt'stooreckless.jpg
Холанд, лидерът на екипажа, се готви да използва специалната си модификация.

Тук става въпрос за мига, в който ситуацията вече е излязла извън контрол и лидерът на добрите – Холанд иска да спаси Еурека и за тази цел смята да използва лична модификация, която обаче ще му коства в известна степен здравето.

rentonFly.jpg
Рентон лети смело напред.

Преди да я задейства се чува репликата:

“what the? what’s with this guy?”

     “Какво по дяво? Какво прави този пич?”

leaderShocked.jpg
Холанд шокиран.

И тук виждаме с какво недоумение поглежда лидерът. Личната ми символика тук е, че лидерът е човек, който е преминал през много битки и вече е свикнал с това да губи и да печели, пораснал е, възрастен е. Не вярва в чудеса. Но когато Рентон се появява от нищото, той е стъписан, защото все едно света му се обръща. Тази изненада е олицетворнеие на мен самия, който е забравил да вярва в чудесата и в това, че всеки е способен да постигне каквото си сложи на ум. Все едно ми бие много силен шамар и ми казва да се опомня. 

RightNowIamGoingToEarnMyVictory.jpg
Ще спечеля !

Последното, което ще ви кажа, е че много често човек или предава мечтите си и се озлобява на света или обратното подтиска ги в себе си и бавно изтлява в меланхолия и безнадежност, но истината, която винаги съществува, е че просто човек трябва да повярва в репликата “Don’t beg for it. Earn it. Then it will be granted to you.”. Или, че за да ти бъде
дадено трябва да се потрудиш и ти. И ако не стане от първия път не се предавай, защото всеки е започнал с малки стъпки и в последствие рано или късно съдбата му се е усмихнала.

Като цяло анимето си заслужава да се гледа и ви го препоръчвам.
Благодаря ви за вниманието.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s