One piece: Shanks – тема посветена на приятелството

Днес ви предствям сцена от едно от любимите ми анимета – One Piece.
В него има много яки сцени както трогващи, така и забавни, а сюжета както във всяко едно аниме, е неочакван и интригуващ.


Подбрал съм сцена от 4-ти епизод. В нея се разглежда причината защо Луфи – един от главните герои, иска да стане пират и да преследва легендарното съкровище – One Piece. И част от тази причина е брат му Шанкс.

shanks smile v na4aloto.jpg
Шанкс!

Обикновено в аниметата не преследвам символики така както го правя със западното кино.
Тук уча много важни уроци от героите и техните приключения. А тези уроци са поднесени много майсторски – (лесно и приятно), защото обикновено са плод на емоционален катарзис – сблъскват две противоположности – реалност и идеал.
Намирам аниметата за много силни в тази насока, защото те се опитват да ми припомнят, че приятелството, любовта, мечтите и забавлението по пътя към реализирането им, са по-силни от негативността, от разочарованието и примирението, с което реалността ни задушава.

Днешната сцена се върти около мотивите на Луфи и защо той иска да стане крал на пиратите. Но отвъд личната му история за мен е по-важно това, което Шанкс – братът на Луфи, прави за него.

Обикновено авторите се опитват да представят историите си по такъв начин, че човек да се потопи и да опознае даден персонаж.
Колкото повече знаем за него толкова повече можем да се привържем към него или обратното да ни стане по-непоносим и неприятен.
Добре е да обърна внимание, че днес правя нещо подобно – вземам части от 4ти епизод и в последствие последната сцена ме удря най-силно, защото вече съм изградил невидима връзка с героите.

shanksAndHatBG.jpg

Първата мини сцена започва с това как Луфи и спътник от неговия екипаж – Зоро плават в малка лодка в открито море.
Приказват си нещо и в един момент разговорът се разпалва и Зоро реагира пресилено. Виждаме как шапката на Луфи хвръква и една злокобна мелодийка върви паралелно – символ, че нещо пагубно може да се случи.
Шапката и символиката зад нея са тема на днешния ми коментар.

Ще започна с това, че сценката, в която шапката се търкаля е символ на крехката надежда, която може да бъде издухана супер лесно от живота ни и едновременно ми подсказва, че е важна за Луфи, а това как в последният момент е уловена от Шанкс, майсторски ни прехвърля назад във времето, в спомените на Луфи за брат му – Шанкс. А символиката зад ръката е, че Шанкс е толкова важен човек в живота на Луфи, че той е нещо като пазител на надеждата и на мечтите за Луфи.

still a child bg.jpg
Шанкс се майтапи с Луфи ; )

Тази сцена показва колко easy-going е капитанът на екипажа – Шанкс.
Един капитан е истински капитан, когато екипажът му го цени, а това, че се смеят заедно е достатъчно доказателство, че се разбират перфектно. Вероятно държат едни на други, изпитали са много приключения заедно и имат изградено доверие помежду си.

edna butilka ne stiga.jpg
Главатарят на бандитите

Бандитът, който нахлува с гръм и трясък в бара символизира проблемите, които връхлитат всеки един от нас.
Възхищавам се на спокойствието, с което Шанкс отговаря на провокацията на Главатарят на бандитите.
Това означава, че той гледа на подобни сцени, като на някакъв малък проблем, който дори не е и проблем. Той не се нагрубява от тези неща, защото като пират е преживял много по-големи проблеми и това му се струва като детска игра. Това е моя хипотеза, но ми звучи достатъчно правдоподобно, за да бъде истина.

podrediha te HAHA.jpg

А способността да гледа на закачката като начин да се забавлява е допълнителна причина да му се кефя. Защото това е белег за изключителна сила на духа – човек, който въпреки проблемите си умее да се смее на себе си и да се самоиронизира означава само едно – че такъв човек винаги гледа да изкара позитивното от всяка една ситуация.

kolko beznadejdno mom4e.jpg
Луфи защитава Шанкс

От предишната сцена знаем, че Шанкс е добронамерен дори и за пират, затова е и нормално да симпатизираме на Луфи, който иска да защити честта на брат си. А това, че е дете и мисли повече за него от колкото за себе си е отново достойно за похвала.

riskuva6 jivota si.jpg
В тази сцена Шанкс намира брат си приклещен от бандитите.
Насочвайки пистолет към слепоочието му, а следните реплики:

“With that pistol, you will risk your life.
This isn’t a child’s game.”

означават, че ако човек се опита да прилага сила към някого, той трябва да е наясно и да е готов да поеме същата сила обратно към себе си.

Тоест, ако реша да ударя някой и вместо да го нараня той ме нарани, не трябва да бъда ядосан, защото аз съм вдигнал пръв оръжието. Аз съм си преценил силите и съм решил да нанеса удар, автоматично поемайки отговорност за последствията добри или лоши.

ako narani6 priqtel 6ta smaja.jpg

“Listen you bandits.
I can have food or drinks spilled on me, or even be spit at
and i’ll laugh about it.

However, if for any reason you hurt a friend of mine…
i won’t forgive you!”

Тези думи са повече от ясни.
А замахът, с който пирата поваля всички бандити е доказателството, че ако човек живее повече за другите от колкото за себе си, това го прави много силен.

Причината, е че когато човек постави грижата за своите приятели пред своите собствени чувства, така той калява волята си и желанието да бъде достатъчно силен, за да ги защити от всяка възможна заплаха.
А ако човек е индивидуалист и повече егоист, тогава по презумция той живее в рамката на собственият си мироглед.
Любовта, приятелството и отдаденоста към красотата са причини, които съществуват отвъд личните ни причини за успех и така носят една никога незагасваща искра, която ни кара да напредваме винаги повече.
А самият напредък носи много по-голяма завършеност.
Тук не казвам, че човек трябва да е на 100% алтруист и да се раздава без да зачита себе си. Напротив идеята е  да стане по-силен човек, но паралелно да вярва в приятелите си и някаде там рано или късно да им помогне колкото може повече.

monster.jpg
Страшничко…

“Get lost!
i own you Luffy.

You fought them because of us.
Hey don’t cry. You’re a man.”

samo edna r1ka e .jpg

“But Shanks… your arm!
It isn’t worth much, it’s just one arm.
I am glad you’re safe.”

Тук отново ставаме свидетели на огромната отдаденост на Шанкс към близките му.
Първата му грижа е да успокои брат си, а не да тръгне да се вайка и да умира от болка,защото ръката му е откъсната от чудовището. Това показва колко голямо сърце има Шанкс и едновременно ме трогва и ме вдъхновява да бъда повече като него.

leaving.jpg
Последната сценка показва как Шанкс се сбогува с Луфи. Репликите, които си разменят са много майсторски представени, защото Шанкс се стреми да закачи по братски Луфи:
“Сякаш можеш да станеш пират… : Д ”
Тази реплика цели Луфи да се вдъхнови и да заяви, че ще стане най-силният, най-богатият и най-известният пират.
А това, че Шанкс му дава шапката си и му казва, че очаква да му я върне именно като такъв пират ,е доказателство, че всичко, което Шанкс прави за Луфи е да го вдъхнови да бъде себе си и да преследва мечтите си. Tова, че му дава шапката си с репликата “върни ми я”, са символ на невидимата подкрепа, която Шанкс иска да окаже на Луфи, защото знае, че това да си пират носи много опасности и му пука за него.

tova e obe6tanie.jpg

“Take that hat with you.
it’s very important to me.
Some day return it to me … as a great pirate.”

Ще завърша с това, че аниметата като цяло се стремят да съхранят вярата ни в истинското приятелство, любов и постигане на мечтите заедно.
Сцената, която коментирах днес е наситена с това чувтство, че за всеки човек някаде там има един истински приятел и един перфектен партньор, който би ни разбрал на 100% и винаги би ни се притекъл на помощ без значение какви са обстоятелствата.
Много от аниметата, които аз гледам поддържат тази идея жива в мен – идеята зад идеала, зад утопията.
Обобщавайки мога да кажа, че тази сцена ме вдъхноява да бъда повече като Шанкс и едновременно с това си представям как аз самият съм Луфи. Имам мечти и цели, които преследвам и една такава невидима шапка ми е нахлузена от Вселената, от приятелите ми, от семейството ми, от героите и от Шанкс.

Благодаряви, че ви има. ; )

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s