Gunbuster

Това аниме е много добър пример, който класифицирам като по-„идеалистично”.

Най-простото послание, което то се опитва да предаде, е че силната интуиция подкрепена от силна воля на фона ѝ, е път към съвършенство.

Ще споделя, че в  началото на епизода Норико(момичето с червена къса коса) е представена като посредствена ученичка, която винаги е постигала ниски резултати спрямо останалите си съученици и другари. Не се е отличавала с нещо невероятно.

Сцената, която съм избрал ни пренася по средата на разговор между Coach и Noriko. Норико е силно засегната от отношението на Coach, защото си мисли, че той я е избрал за ко-пилот на робот само, за да я постави в неудобна ситуация. По този начин автора иска да покаже, как тя се е префокусирала върху реалността, която се стоварва върху нея и това изкривява възприятията ѝ. Но в сцената, която следва се разкрива истинската причина Coach да избере Норико . Затова е Coach, защото е усетил, че Норико има силна интуиция, а когато се изправиш срещу колосални по-сила врагове, тя е скритото ти оръжие, но без волята ти, мотивацията ти и уменията, които си развил на фона ѝ, тогава си беззащитен.

След като Норико става свидетел на покъртителната картина, в която Амано изкачва хиляди стъпала бягайки на железни сандали, тя (Норико) се вдъхновява до мозъка на костите си. Амано става още по-силно въплъщение на идеал за нея.

Цялата сцена кипи от емоция. Възвишената музика  + разпаленият глас на Coach, който все едно говори на теб и не на последно място бляскавата сцена, в която Амано прави крачка след крачка – забавените секунди, акцентират отдадеността ѝ, а вятъра в косите на Норико и съсредоточеният ѝ поглед, олицетворяват вече взетото решение и мотивацията да тренира до краен предел, за да постигне мечтите си.

Като цяло това е по тази тема. Само, ще отбележа нещо, което доста ме впечатли и то е, че в един от епизодите на това аниме, на стената в стаята на Норико имаше плакат на Van Halen… няма случайни неща. ; D

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s